‘Ik eet morgen niet thuis hè’ roept man Tom als hij de deur achter zich dichttrekt. Raaf (14) zit aan de ontbijttafel en checkt zijn iPhone of er nog lesuitval is vandaag. ‘Ik ben morgen ook laat’ kondig ik maar vast aan, ‘zit in Maastricht de hele dag’. Mijn vingers zijn plakkerig van de banaan die ik in stukjes snijd en in de blender gooi. ‘Wat eet jij dan, kan ik beter voor twee dagen koken vandaag?’ ‘Maak maar egg-fried-rice met die tomatensalsa van je, is makkelijk opwarmen’. Een ronkend motorgeluid overstemt de radio 3 DJ nu. Goed idee van die puber. Vroeger maakte mijn moeder deze Surinaams-Hindoestaanse variant op de nasi goreng van restjes rijst. Geserveerd met tomati ke tjokha, een soort tomatensambal – maar ik maak er meer een Mexicaanse Pico de Gallo van -, heb ik zo een gezond hapje in elkaar gedraaid. Ik zet de blender uit, schenk de klei-achtige drab in twee hoge glazen, steek er twee rietjes in en serveer; ‘Egg-fried-rice it is then mr.’
Gebakken rijst of bhoedjel bhaat (Hindoestaans)
4 personen 20 minuten bereidingstijd
Ingrediënten
2 kopjes basmatirijst
scheutje olijfolie
1/2 ui
2-4 teentjes knoflook
2 eieren
scheutje melk
diepvriesdopwertjes
2 maggieblokjes
zwarte peper
Kook de rijst droog. Snipper de ui, pers de knoflook en fruit deze in een koekenpan of wok met een scheutje olijfolie. Klop de eieren met een scheutje melk los en voeg toe aan de pan. Roerbak de eieren en voeg al omscheppend de rijst toe. Als het ei goed vermengd is met de rijst voeg je de diepvriesdoperwtjes toe. Voeg net zoveel toe tot je een mooie balans tussen het groen en het wit hebt. Blijf continue roerbakken en voeg tot slot de fijngemalen maggieblokjes en zwarte peper naar smaak toe. Afhankelijk van hoe doorbakken je de rijst wil, kun je langer of korter omscheppen. Proef gerust tussendoor.
Tomatensalsa of Pico de Gallo (Mexicaans)
4 personen 15 minuten bereidingstijd
Ingrediënten
4 roma tomaten
1/2 rode ui
een bosje verse koriander
1/2 limoen
1 theelepel Himalayazout
scheutje hot pepper sauce of tabasco
Terwijl de rijst kookt, meestal een kwartiertje, snijd je de tomaten in blokjes. Doe ze in een kom. Snijd de rode ui fijn en voeg toe aan de tomaten. Hak de verse koriander fijn. Ik ben dol op koriander en gebruik zo een halve bos, maar gebruik gerust minder als je de smaak te overheersend vindt. Voeg deze ook toe aan de kom en schep alles om. Voeg nu het zout, het limoensap en de hot pepper saus toe. Alles nog even omscheppen en smullen maar.
Wil je toch liever de echte tomati ke tjokha dan hier het recept:
Tomaten sambal of tomati ke tjokha (Hindoestaans)
4 personen 10 minuten bereidingstijd
Ingrediënten
3 ontvelde romatomaten
1/2 rode ui
1/2 paprika
3 teentjes knoflook
klein stukje madame Jeanet peper (pas op deze is echt heel heet)
1-2 tl Himalayazout
Snijd de schil van de romatomaten overdwars in en kook ze even met de knoflook tot het velletje loslaat. Ontvel de tomaten en halveer ze. Doe alle ingrediënten in een hakmolen en pureer tot een saus. De madame Jeanet behoeft enige uitleg; het is een typisch Surinaamse peper, voor de geur alleen al heb je hem nodig. Dus heb je een Hollandse tong, begin dan met een piepklein stukje, liefst zonder de zaadjes, want die zijn het heetst. Ik ben ook niet zo een held.
Comments