top of page

7 lessen uit 2020‘Sluit nu je ogen en adem een aantal keer diep in en uit.’ Er viel een korte stilte alvorens ze vervolgde. ‘Wat is jouw motivatie om dit te doen? Wat wil je uit deze coachingsessies halen?’ Anouks stem klonk zacht maar indringend vanuit mijn MacBook Air. Alsof ze werkelijk tegenover mij zat, en niet 1850 km ten noord oosten van Arnhem.


Als je mij een beetje volgt, dan weet je dat ik ieder jaar een focuswoord kies. Een woord dat als leidraad dient voor het nieuwe jaar. Het helpt me om doelen te stellen; op persoonlijk vlak, maar ook zakelijk. Het biedt voldoende vrijheid om alle kanten op te bewegen, maar zoals het woord al zegt, zonder de focus te verliezen.


In het decembernummer van vorig jaar kon je lezen hoe ik tot mijn focuswoord voor 2020 kwam; bloei. Bloei gaat gepaard met pijn, de zogenaamde groeistuipen. Zo verging het mij ook het afgelopen veelbewogen jaar.


Laverend op de onstuimige Covidgolven had ik dat focuswoord hard nodig om koers te houden, soms zelfs om het hoofd boven water te houden. Ik voer op mijn natuurlijk aangeboren veerkracht en leerde meer vertrouwen te hebben. Natuurlijk poepte ik figuurlijk in mijn broek toen mijn studio 4 maanden dicht moest èn ik door een stomme fout van kvk niet in aanmerking kwam voor overheidssubsidie. Zo leerde ik om hulp te ontvangen van derden, maar ook om royaal te geven. Toen na heropening de groei onverminderd voort zette, heb ik mogen ervaren dat geduld écht een schone zaak is.


Loslaten was een terugkerend thema dit jaar en zorgde ervoor dat het mij steeds makkelijker af ging. Hoewel, je enige zoon op kamers afleveren toch best een grote mijlpaal is. Daar kreeg ik extra quality time met mijn lief voor terug, die we samen al blootsvoets wandelend over de Veluwe door brachten.

Tot slot leerde deze workaholic nog beter voor zichzelf te zorgen door regelmatig self-care momenten in te lassen. Mijn krullen dansen nu in gezonde dikke spiralen om mijn hoofd. Resultaat van mijn wekelijkse haarverzorgingsrituelen.


Vanuit Helsinki klinkt: ’Waar doe je het voor Tara?’ Een warm gevoel ontstond onder in mijn buik en verspreidde zich over mijn hele romp. Mijn gezicht verbreedde zich tot één en al glimlach, en de zonnestralen die door het raam prikten beschilderde het met een gouden gloed. ’Ik wil stralen’ zei ik, ‘écht stralen’Bovenstaande column verscheen in het december 2020 nummer van Wijkcontact, de wijkkrant van de Burgemeesterswijk in Arnhem. Sinds 2017 bewoont Tara er samen met man en zoon (19) een karakteristieke bovenwoning en heeft zij er de eerste yoga studio van de wijk gevestigd.79 views0 comments

Comentários


bottom of page