top of page

COLUMN | Help, ik word veganist!Ik ben om! Ik wil het het liefst van de daken schreeuwen: ‘Mensen stop met eten van dierlijke producten. Het is ziekmakend’. Welk ander zoogdier lurkt tot zijn dood aan de tepels van een ander zoogdier? Wist je dat voor het produceren van één hamburger 2500 liter water nodig is? Dat staat gelijk aan twee maanden douchen. We hebben het gebit en een maag/darmstelsel van een herbivoor en er zitten méér dan voldoende eiwitten in plantaardig voedsel. Ook al wordt ons decennia lang anders voorgespiegeld, omwille van economische belangen.


Manlief en ik zitten met een misselijkmakend gevoel op onze groene poldersofa. De iPad op een losse armleuning tussen ons in. We heb net twee spraakmakende documentaires van Kip Anderson gezien; ‘What the health’ en Cowspiracy’. Toegegeven, ik smul van conspiracy theorieën. Maar deze bevestigen mijn gevoel dat we allemaal slaven zijn van de huidige consumptie maatschappij. Ik wil vrij zijn en mijn gezondheid en welbevinden in eigen hand hebben. Ik wil niet langer meewerken aan de teloorgang van onze planeet. En het doden of uitbuiten van levende wezens conflicteert met mijn pad van yoga-beoefenaar en yogadocent; #Ahimsa en #Asteya. A-watte?


"voor het produceren

van één hamburger is

2500 liter water nodig"

Vooruit, dan toch een beknopt lesje #yogafilosofie. Volgens #Patanjali, een Indiase geleerde en filosoof die rond de twee eeuw voor Christus leefde, bestaat yoga uit acht paden. We kennen allemaal het derde en vierde pad; #asana, de fysieke #yogahoudingen en #pranayama, de #ademhalingstechnieken. Ook het zevende pad; #dhyana of #mediatie is niet onbekend. In samenwerking met de overige vier paden werken we in yoga toe naar het achtste pad; #Samadhi, ofwel verlichting. Maar wist je dat ook jij dagelijks yoga beoefent? Of je nu op yoga zit of niet, want het eerste pad bestaat uit een vijftal ethische normen, de #Yama’s; #ahimsa - geweldloosheid, #satya - waarheidslievend, #asteya - niet stelen, exploiteren of nemen wat je niet uit vrije wil gegeven is, #brahmachary - zelfbeheersing en #aparigraha - het loslaten van hebzucht.


Terwijl manlief met zijn wijsvinger de Netflix-app uit het iPad scherm veegt, kijkt hij mij aan; ‘Wij moeten er ook mee stoppen lief’. Ik knik instemmend. Een verdwaalde mug, die moedig de milde winter heeft getrotseerd zoeft heen en weer voor mijn gezichtsveld. Ik blaas een keer, en nog een keer, maar het kreng negeert mijn achteloze gebaar. Bij de derde keer geef ik een pets en staar vervolgens naar het uitgesmeerde lijkje op mijn yogabroek. Oeps! Ik heb nog veel te leren.


Bovenstaande column verscheen in het februari 2020 nummer van Wijkcontact, de wijkkrant van de Burgemeesterswijk in Arnhem. Sinds 2017 bewoont Tara er samen met man en zoon (19) een karakteristieke bovenwoning en heeft zij er de eerste yoga studio van de wijk gevestigd.

113 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page