top of page

COLUMN | Het Yoga-oerwoudWijdbeens stond ik op een yogamat. ‘Reik met je rechterhand naar je enkel’ hoorde ik de docent instrueren. Wiebelig boog ik zijwaarts. ‘Breng je linkerhand omhoog’. Mijn billen staken naar achter. Ik spiekte om mij heen. Deed ik het wel goed? Zo begon mijn eerste kennismaking met yoga op de enige yogaschool die ik dertien jaar geleden kon vinden.


Fast forward naar 2019 levert een simpele zoekopdracht op de website van de kvk maar liefst vijfenzeventig geregistreerde yogabedrijven in Arnhem alleen.

En dan al die verschillende yogastijlen; Hatha, Ashtanga, Bikram, Vinyasa, Yin. Voor de yogabeginner een oerwoud waar je spontaan keuzestress van zou krijgen. En dat terwijl het wetenschappelijk is aangetoond dat yoga o.a. stress, angst en depressies vermindert. Hoog tijd dat ik je door de yogabomen het yogabos weer laat zien.


Lekker chill

Slaapyoga. Ja echt het bestaat; #yogaNidra. Al liggend op je mat brengt de docent je d.m.v. geleide bodyscans en visualisaties in een diepe staat van ontspanning, terwijl je nog bij bewustzijn bent.

Rustig rekken en strekken doe je bij #YinYoga. Zittende en liggende houdingen worden langere tijd aangehouden zodat je in je gewrichten en bindweefsel werkt.


Een tandje erbij

Mag het wat fysieker, dan kies je voor #HathaYoga. De docent bouwt een les vaak thematisch op en kiest een serie houdingen die daar binnen passen. In tegenstelling tot #BikramYoga waarbij je steeds dezelfde zesentwintig houdingen in een ruimte van veertig graden beoefent; pittig dus.


Een flinke work-out

Bij #AshtangaYoga beoefen je een vaste serie houdingen op ademhaling. De houdingen worden aaneengeregen door zonnegroeten, waardoor je flink gaat zweten en je in een bewegende meditatie komt. In de traditionele #MysoreStyleAshtanga krijg je één op één persoonlijke instructie van de docent met fysieke adjustments. Je oefent op jouw niveau zelfstandig in een groep.

#Poweryoga is een verkorte versie van de Ashtanga serie en ook #Vinyasa yoga stamt van deze moeder van de dynamische stijlen, maar de docent laat het vaste patroon los om een creatieve flow te creëren.


Terug naar mijn eerste ervaring. Ik zat met mijn benen gekruist. Diffuus licht vulde de yoga zaal. Een kruidige hout geur drong mijn neusgaten in. ‘Visualiseer nu hoe je stuit zich als een bloem opent en in de aarde wortelt’. Met moeite onderdrukte ik een schaterlach. Nee, dit was niet míjn yogastijl.


Bovenstaande column verscheen in het augustus 2019 nummer van Wijkcontact, de wijkkrant van de Burgemeesterswijk in Arnhem. Sinds 2017 bewoont Tara er samen met man en zoon (19) een karakteristieke bovenwoning en heeft zij er de eerste yoga studio van de wijk gevestigd.

53 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page